Paul Walker

Imię i nazwisko: Paul William Walker
   
Data urodzenia: 12.09.1973
   
Miejsce urodzenia: Kalifornia (USA)
   
Adres: brak danych
   
Wzrost:
191 cm
   
Znak Zodiaku:
Panna


 


    Paul William Walker urodził się 12 września 1973 roku w Południowej Kalifornii. Swoją karierę zawdzięcza przede wszystkim matce, która zadbała, aby jej syn jeszcze jako dziecko zaczął występować w reklamach telewizyjnych. Debiut pod postacią horroru "Monster in the Closet" można z pewnością zaliczyć do nietypowych. W końcu film wyprodukowała Troma, wytwórnia, która lubuje się w kiczu i żałosnych fabułach, a mimo to otaczana jest kultem. Najciekawsze jest to, że debiut ten miał miejsce w czasie, gdy przystojny blondyn miał zaledwie 14 lat. Nie poszedł jednak ścieżką, którą uczęszcza wielu spełniających amerykański sen aktorów i po zakończeniu szkoły średniej kontynuował naukę w college'u. Warto wspomnieć, że w tym czasie jeszcze nie wiedział, iż zostanie aktorem. Rozważał nawet nad karierą, w której będzie mógł wykorzystać swoje zainteresowanie biologią morską.

Wszystko zaczęło się oczywiście od telewizji. Najpierw reklamówki, następnie rola w serialu „Żar młodości” (dwukrotna nominacja do Nagrody Młodych w kategorii najlepszy aktor w serialu lub filmie telewizyjnym). Na dobre jego kariera zaczęła się gdy miał 21 lat. Wtedy to wystąpił w „Młodym T-Rexie” i „Dotyku Anioła”. Bynajmniej nie te produkcje zapewniły mu jakąś tam sławę. Na takową zapracował dzięki wcieleniu się w Skipa Martina - bohatera z drugiego planu popularnego serialu „Miasteczko Pleasantville” i przyjęciu roli w filmie ze stajni Walta Disney’a, „Postrzelone bliźniaki”, gdzie wystąpił obok gwiazdy dużo innego formatu, czyli Dennisa Hoppera. Następny rok był dość podobny: nieźle wypadł w dramacie „Luz Blues” i w komedii „Cała ona”. Dzięki temu drugiemu występowi okazało się, że całkiem nieźle radzi sobie w komediach. Kolejny etap to rok 2000, a co za tym idzie „Sekta” – drugi plan, przeciętny występ, ale powoli zaczęto kojarzyć jego nazwisko. Dużo większy sukces czekał go rok później. Na początek „Prześladowca”, a zaraz potem niezwykle popularni „Szybcy i Wściekli”. To właśnie dzięki filmowi Johna Singeltona otrzymał nagrodę MTV Movie Award za najlepszy duet aktorski i nominację jako najlepszy aktor. Bardzo prawdopodobne, że gdyby nie ten film aktor nadal tkwiłby w martwym punkcie. To też wpłynęło na fakt, że stał się obiektem westchnień kobiecej części publiczności. W sumie praktycznie żaden kolejny film nie wpłynął na jego karierę w takim stopniu. Co było dalej? „Linia czasu”, „Za szybcy za wściekli”, „Czekając na cud”, „The Last Apostle” i „Błękitna głębia”. Wszystko wskazuje, że w tym, 2006 roku Walker ma szanse rozwinąć skrzydła, gdyż angażuje się w wiele naprawdę świetnie zapowiadających się projektów. Wśród nich jest bardzo dobrze obsadzony „Papa”, w którym oprócz bohatera tej biografii zagra Anthony Hopkins. Ponadto wystąpi w „Flags of Our Fathers” najnowszym filmie Clinta Eastwooda. Podążam tropem aktora, który już w niedalekiej przyszłości jest w stanie osiągnąć naprawdę wiele. Oczywiście pod warunkiem, że wytrwa i uciągnie brzemię wspomnianych produkcji.

    Warto wspomnieć, że mierzący 191cm Paul wiele zawdzięcza swojemu urokowi osobistemu. W 2001 roku został wybrany jednym z 50 najpiękniejszych ludzi świata wg Magazynu „People”, a dwa lata później zajął ósme miejsce w rankingu amerykańskiego programu, Entertainment Tonight na najbardziej pożądanego kawalera.

    Paul ma dwóch braci; Caleba i Cody'ego oraz siostrę Ashlie. Ponadto zdążył dorobić się córki Meadow, której matką jest jego była dziewczyna. Jak sam mówi nienawidzi oglądać filmów ze swoim udziałem i nie jest w stanie wytrwać zbyt wielu takich projekcji. Ponadto kocha podróże i ma psa o imieniu Zero. Warto wspomnieć również o jego zamiłowaniu do sportu. W szkole średniej był znakomitym futbolista, a teraz uwielbia surfing, któremu poświęca praktycznie każdą wolną chwilę.

» Filmografia

aktorzy:
2006: Running Scared jako Joey
2006: Eight Below
2006: Flags of Our Fathers jako Hank Hansen
2006: Death and Life of Bobby Z, The jako Bobby Z.
2006: Papa
2005: Błękitna głębia (Into the Blue) jako Jared
2005: Last Apostle, The
2004: Czekając na cud (Noel) jako Mike
2003: Za szybcy, za wściekli (2 Fast 2 Furious) jako Brian O'Conner
2003: Linia czasu (Timeline) jako Chris Hughes
2002: Life Makes Sense If You're Famous jako Mikey
2001: Szybcy i wściekli (Fast and the Furious, The) jako Brian O'Conner
2001: Prześladowca (Joy ride) jako Lewis
2000: Sekta (Skulls, The) jako Caleb Mandrake
1999: Luz Blues (Varsity Blues) jako Lance Harbor
1999: W matni (Brokedown Palace) jako Jason
1999: Cała Ona (She's All That) jako Dean Sampson
1998: Postrzelone bliźniaki (Meet the Deedles) jako Phil Deedle
1998: Miasteczko Pleasantville (Pleasantville) jako
1994-2003: Dotyk anioła (Touched by an Angel) jako Jonathan (1996)
1994: Młody T-Rex (Tammy and the T-Rex) jako Michael
1987: Programmed to Kill jako Jason
1987: Potwór w szafie (Monster in the Closet) jako 'Profesor' Bennett
1986-1988: Throb jako Jeremy Beatty (1986-1987)
1973: Żar młodości (Young and the Restless, The) jako Brandon Collins (1993)

producent:
2006: Death and Life of Bobby Z, The
2006: Bottom's Up

Autor biografii: Michał 'Dusqmad' Jaglarz



Skomentuj biografię